meth
Michelle

Michelle

Geen Paniek!

 

Momenteel heb ik nu bijna een jaar mijn eigen praktijk. Binnen mijn praktijk behandel ik specialistische GGZ, waaronder depressies, trauma problematiek en angststoornissen. Daarnaast behandel ik ook burn-out en spanninggerelateerde klachten, werkproblematiek en lichte psychische klachten. Wat me opvalt is echter dat er bij iedereen die ik zie, of ze nu voor coaching of psychologische hulp komen, er in bijna iedereen wel een angstklacht schuilt. En dat is ook niet gek als we de cijfers bekijken.

Jaarprevalentie angststoornissen, 2011

Bij 18-64-jarigen
Type angststoornis Mannen Vrouwen
Gegeneraliseerde angststoornis 14,1 21,6
Paniekstoornis 9,8 15,6
Enkelvoudige fobie 34,6 65,3
Sociale fobie 31,4 43,3
Agorafobie 2,0 5,4
totaal angststoornis 78 125

Bron: NEMESIS-2; gegevens bewerkt door het RIVM

Bovenstaande gegevens van volksgezondheidenzorg.info uit 2011 laten zien dat er naar schatting in 2011 196.900 mensen door de huisarts werden gediagnosticeerd met een angststoornis. Momenteel leven we in 2017, dus 6 jaar, dus de aantal zullen aanzienlijk zijn vergroot.

Zoals ik al eerder schreef denk ik dat er bij iedereen wel eens paniek- of angstklachten voorkomen. Echter, we spreken pas van een angststoornis (volgens bijvoorbeeld de DSM-5) als er aan bepaalde criteria wordt voldaan en men wordt belemmerd in zijn dagelijkse functioneren. Een paniekaanval kan veel vaker voorkomen. Je hebt ‘ineens’ last van intense angst, je weet niet waar het vandaan komt en krijgt last van diverse symptomen, waaronder duizelingen, hartkloppingen, hyperventilatie, zweten, misselijkheid, tintelingen en een benauwd/ beklemmend gevoel (zie link).

Tal van zaken zijn van invloed op het ontwikkelen van angst gerelateerde klachten. Bijvoorbeeld social media, druk op je werk, spanningen in de familiesfeer, spanningen in je relatie, druk om te voldoen aan verwachtingen van je omgeving, negatieve ervaringen uit het verleden, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Veelal spelen erfelijkheid en gevoeligheid ook een rol.

Mensen schamen zich vaak voor hun klachten, terwijl er ongeveer 4-5% van onze bevolking kampt met deze klachten! Een behandeling, al dan niet bij een hulpverlener, is gewenst om van je klachten af te komen. En stap 1 is realiseren dat je niet de enige bent met deze klachten. In de huidige maatschappij zal het aantal mensen met angstklachten enkel en alleen maar toenemen.

Zelf kun je er al wat aan doen! Door bijvoorbeeld contact op te nemen met je huisarts of een psycholoog. Cognitieve gedragstherapie is bijvoorbeeld een bewezen effectieve methode voor het behandelen van angst- en paniekklachten (zie link). Vaak wordt er ook medicatie voorgeschreven, zoals anti-depressiva.

Maar ook zonder hulp van je psycholoog kun je er iets aan doen. Angstklachten worden veelal in stand gehouden door negatieve gedachten. Door bijvoorbeeld eens bij te houden wat je gedachten, gevoelens en gedrag is bij een paniekaanval of in het algemeen wat voor negatieve angstgedachten je hebt, kun je invloed uitoefenen. Je kunt je negatieve gedachten omzetten in positieve gedachten en je kunt analyseren wat er nou precies gebeurt. Dan zul je ook zien dat de angst vanzelf na verloop van tijd afneemt, en ook een paniekaanval gaat vanzelf weer over.

Realiseer dat je niet alleen bent en vraag hulp en steun vanuit je omgeving. Door open en eerlijk te zijn over waar je tegenaan loopt en wat je klachten zijn, kunnen je vrienden en je familie je ook helpen en ontvang je ook veel begrip.

Ga ook eens sporten, want hardlopen, boksen of fietsen, zorgen ook dat angsten of klachten afnemen en dat er juist positieve stofjes worden afgegeven in de hersenen! Of een keer gek doen op muziek of dansen, helpt vaak ook.

Daarnaast kun je je zintuigen het werk laten doen. Daarvoor geef ik jullie tot slot deze tip voor mee.

Mocht je last hebben van een paniekaanval, probeer dan het volgende. We noemen dit ‘grounding’ en het kan je helpen om meer contact te krijgen met het ‘hier en nu’ en weer controle krijgen.:

– Kijk om je heen;
– Zoek 5 dingen die je kunt zien;
– Zoek 4 dingen die je kunt aanraken;
– Zoek 3 dingen die je kunt horen;
– Zoek 2 dingen die je kunt ruiken;
– Zoek 1 ding dat je kunt proeven.

 

Marjolijn van Kooten en Bram Bakker hebben een hele show gemaakt rondom het thema angststoornissen en kijk voor meer informatie over de voorstelling, hier!

Mocht je nou zelf met problemen of klachten lopen en graag hulp willen, neem (vrijblijvend) contact met mij op of stuur me een mailtje.

Liefs,

Michelle

Share this post

Scroll to Top