blog31
Michelle

Michelle

Just another Manic Monday

Om weer eens lekker mee te doen met nog een hype: Blue Monday. Volgens een wetenschappelijke formule (o, jawel) van de Britse psycholoog Cliff Arnall is de laatste maandag van januari de dag waarop men zich het meest somber, treurig en weemoedig zou voelen. Goede voornemens zijn mislukt, feestdagen voorbij, het is koud en guur, geen zicht op een vakantie en de maandag is het begin van de werkweek. Kortom, blijkbaar een formule voor ELLENDE (bron).

 

Onze grote vriend in de UK heeft een heleboel kritiek gekregen, maar als ik kijk naar de mensen om me heen en in mijn praktijk, moet ik hem toch wel een klein beetje gelijk geven. Januari staat erom bekend dat mensen somberder zijn, slechter slapen en meer moeite hebben om zich te motiveren. Ziekteverzuim ligt drastisch hoger in de eerste maand van het jaar. Mensen zijn chagrijniger, want ook al zijn de dagen nog steeds even donker als in december, alle gezellige lichtjes zijn verdwenen. Ook is iedereen in hybernation geweest de afgelopen maanden, dus die lekkere vetlaag roept ook veelal nare gevoelens bij mensen op. Dat werkt ook niet zo mee met de gemoedstoestand. Dus ik geloof er wel in dat januari een formule bevat die zorgt voor mentale klachten. Maar om hier nou specifiek een dag voor te gaan hypen..

Maargoed zoals ik in een eerdere blog al schreef leven we in het tijdperk van de hypes en prestatiecultuur. En ondanks de kritieken op Blue Monday, speelt de media en een heleboel bedrijven hier graag op in. Want ja, wij weemoedige, zelfmedelijders zijn vandaag goed te beïnvloeden! Het Parool kopt deze ochtend met teksten in de trant van ‘omarm je malaise, en kom naar deze plekken om op te laden!’ Mijn mailbox werd ook overspoelt met allerlei mails vol met BLUE MONDAY AANBIEDINGEN om maar eens lekker die somberheid weg te shoppen. Maar ook GGZ instellingen spelen graag in op de trend en komen met tips & tricks om deze ellendige dag door te komen.

Maar, kom op, kijk even uit je raam. Het is toch verdomme een prachtige dag! Ik ontwaakte met een bloedmaan. Fun fact: de Hindoes vieren juist deze tijd de winterzonnewende, want vanaf nu worden de dagen alleen maar langer, dus waarom somber zijn! Daarnaast staat de bloedmaan, ofwel graanmaan, ook voor verandering en het toelaten van een nieuwe fase. Het klopt dat het kouder wordt deze week, maar de zon lijkt wel eindelijk weer te zijn doorgebroken. Dus kleed je warm, en ga wat Vitamine D opsnuiven vandaag. Begrijp me niet verkeerd, ik ben het eens met al die tips die er vandaag je inbox worden ingeslingerd, maar waarom alleen vandaag? Probeer van elke dag een feestje te maken. Voel je je al een tijdje wat somberder, emotioneel? Ja, ga wat vaker naar buiten, begin met sporten, gun jezelf die 70% sale, geef jezelf wat liefde, etc. Maar, probeer er een langdurige gedragsverandering van te maken. 

Ga eens bij jezelf na, hoe lang voel je je al zo? Heeft dit nou wel echt te maken met deze tijd van het jaar? Of ligt het wat dieper geworteld? Het is niet makkelijk om toe te geven aan je kwetsbaarheden. Maar waarom 1 dag in het jaar toegeven aan je eigen zelfmedelijden? Maak er 365 dagen een feestje van. Ook al voel je je niet altijd even gezellig. Kijk eens naar dit lijstje, en probeer deze zaken gedurende 2 weken eens te implementeren. In plaats om vandaag het roer volledig om te gooien, doe het stap voor stap en bewerkstellig een levensstijl verandering. 

Ik ga vandaag mijn cynische gemoedstoestand omarmen, een wandeling in de zon maken, wellicht nog toegeven aan een blue Monday aanbieding (blijf uiteraard ook maar een vrouw) en kijken hoe ik de rest van het jaar voor me zie. Durf te dromen, durf te doen, maar bovenal, geniet!

Enjoy your just another manic Monday!!

Liefs,
Michelle

 

Share this post

Scroll to Top