Voor welke problemen?

Er zijn diverse factoren die ervoor kunnen zorgen dat je uit balans raakt.

Voor welke problemen?

Er zijn diverse factoren die ervoor kunnen zorgen dat je uit balans raakt. Een van de grootste factoren is stress. Stress zorgt op de lange termijn voor allerlei lichamelijke en psychische klachten. De huidige maatschappij zorgt voor veel druk en mensen krijgen veel negativiteit op hun bord. Hieronder voorbeelden van diverse klachten en-/ of problemen waarmee je bij mijn praktijk terecht kunt.

Angst-, paniek-, dwang-, of fobische klachten

Je merkt dat je door bepaalde angsten of paniekklachten belemmerd of beperkt wordt en ervaart dat diverse psychische en lichamelijke klachten je beperken in je dagelijkse bezigheden. Je gaat bepaalde dingen of plaatsen vermijden en je kunt je hierdoor neerslachtig en somber voelen. Je wilt graag een vermindering van je ervaren angst en een toename aan vertrouwen en geluk.

Naast angstklachten kunnen er ook dwangklachten ontstaan. Je krijgt bijvoorbeeld allerlei (negatieve) gedachten en om deze te voorkomen of tegen te gaan, ga je rituelen of handelingen uitvoeren. Zo kun je bijvoorbeeld een bepaald patroon volgen, overmatig schoonmaken (smetvrees), het gasfornuis (obsessief) controleren, etc. Deze handelingen zorgen ervoor dat je in je dagelijks functioneren wordt belemmerd en nemen veel energie en tijd in beslag. Samen gaan we kijken hoe we die handelingen en gedachten kunnen terugdringen.

Video Paniekstoornis

Video Dwangklachten
In de video is een kind te zien, maar dwangklachten voor volwassen zijn ongeveer hetzelfde.

Stress, overspannenheid,
burn-out, bore-out

Wanneer je veel druk en stress ervaart in de dagelijkse bezigheden. Je staat onder continue druk op je werk bijvoorbeeld, ervaart spanning bij het uitvoeren van simpele taken en zou liever in bed blijven liggen. Je hebt moeite met het nemen van rust en ontspanning en schuift leuke dingen voor je uit. Hierdoor ontstaan diverse lichamelijke en psychische klachten en tevens zorgt het voor problemen op het werk en in de thuissituatie. Je wilt graag meer rust en ontspanning, een toename van positiviteit en werkgeluk en een vermindering van factoren die stress veroorzaken.

Benieuwd of je last hebt van spanningsklachten, piekeren, stress of slaapproblemen? Doe dan eens deze zelftest van het Trimbos Instituut.

Sombere en depressieve klachten

Voel je je neerslachtig, heb je nergens zin meer in en een continu gevoel van moeheid? Je kan nergens meer van genieten en piekert veel. Hierdoor vermijd je veel zaken en zonder je jezelf af. Wellicht ten gevolge van een nare gebeurtenis of ervaring kunnen deze klachten ontstaan en je ervaart moeite om uit deze ‘negatieve spiraal’ te komen. Je wilt graag weer kunnen genieten van het leven, erop uit en minder piekeren of tobben.

Weten of je last hebt van depressieve klachten? Doe dan deze Beck Depressie zelftest van Psychologie Magazine.

Klachten ten gevolge van een ingrijpende of nare gebeurtenis

Heb je een ingrijpende gebeurtenis meegemaakt en merk je dat je zelfs na een periode van rust en herstel nog steeds somber bent en het maar niet los kan laten? Ingrijpende gebeurtenissen zijn divers, bijvoorbeeld het verbreken van een relatie, het overlijden van een dierbare, het van dichtbij meemaken van een traumatische gebeurtenis of ziekte bij jezelf en anderen. Klachten ten gevolge van een ingrijpende gebeurtenis kunnen effectief en kort behandeld worden met Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR).

Video Depressie

Video Trauma/ PTSS

Rouwverwerking

Ten gevolge van het verlies van een dierbare kunnen klachten of problemen ontstaan. Deze zijn voor iedereen verschillend van pijn en verdriet tot lichamelijke klachten. Als men het gevoel heeft dat het echter dusdanig belemmert en beperkt in het dagelijks functioneren en het na een aanzienlijke periode nog aanhoudt dan is hulp gewenst. Je wilt graag hulp bij het verwerkingsproces en weer gelukkig doorgaan met het leven.

Relatie vraagstukken

Problemen in de relatie met de partner, maar ook binnen familie of andere (sociale) relaties zoals bijvoorbeeld een ruzie met een vriend(in) of een conflict op het werk. Indien je het gevoel hebt hierin vast te lopen en je ervaart hierbij spanningen en klachten dan kan kortdurende behandeling je helpen weer vertrouwen te krijgen in het behouden en aangaan van relaties. Binnen de praktijk maken we gebruik van de principes van EFT, voor relatietherapie.

EFT

Verslaving

Problemen rondom overmatig gebruik van bijvoorbeeld drugs, alcohol, gamen, seks of eten. Een verslaving betekent dat je door het toedoen van het overmatige gebruik van middelen (of andere zaken) niet meer effectief kunt functioneren. Zo ontstaan er problemen op je werk, op school, in je dagelijkse functioneren en binnen je familie en andere relaties. Je hebt alleen nog maar oog voor je verslaving en vergeet alles er omheen. Vaak gaat ook al je geld op aan de verslaving en ontstaan er ook allerlei fysieke ongemakken. Zo kun je huidproblemen krijgen, over- of ondergewicht, krampen, braken, etc.

In eerste instantie behandel ik geen verslaving. Daarvoor dien je te worden opgenomen in een kliniek of specifieke verslavingsinstelling. Mochten er nou wachttijden zijn of wil je hulp bij het voorkomen van een terugval, dan help ik je hiermee graag.

Video Alcoholverslaving

Vraagstukken op het gebied van studie en-/ of werk

Er kan advies op maat worden geboden voor studie- en werkbegeleiding. Eveneens bij re-integratie vraagstukken. Om langdurig effectief te functioneren in je werk of studie is het van belang te weten hoe in elkaar steekt als persoon en waar de wensen, interesses en persoonlijke mogelijkheden liggen.

Zingeving en levensfase problematiek

Wie ben ik? Ervaar je een gevoel van leegte of heb je moeite met het verwerken van een bepaalde levensfase? Zoals een scheiding, het bereiken van een memorabele leeftijd of verandering van relatie, werk of woonplaats. Men zit vaak met vraagstukken rondom zichzelf en bezinning. Het is belangrijk hierin orde te scheppen en te leren adequaat om te gaan met bepaalde fasen van het leven. Soms is extra steun en hulp hierbij gewenst en daarbij help ik je graag.

Er zijn nog diverse andere problemen of klachten waar je last van kunt hebben. Hiervoor kun je altijd vrijblijvend contact met mij opnemen en samen zullen we bekijken of ik je kan helpen bij jouw probleem of klacht. Een behandeling is altijd gericht op jouw persoonlijke hulpvraag, wensen en behoeften.

Scroll to Top