download
Michelle

Michelle

De gekte in de zorg, zorg niet dat jij zelf hiervoor moet boeten

Sinds 2014 is er veel veranderd binnen de zorg, wet- en regelgeving verandert continu en (vrijgevestigde) praktijken worden onder druk gezet door zorgverzekeraars. De zorg, wat niet alleen geestelijke gezondheidszorg omvat, maar ook fysiotherapie, ziekenhuisbehandelingen en alternatieve geneeswijzen, is niet zo toegankelijk. In mijn ogen is zorg een basisbehoefte, maar tegenwoordig lijkt het enkel een recht van de rijken. En dit wordt het komende jaar niet minder.

Psychologische zorg mag geboden worden door een ieder, de titel psycholoog is niet beschermd. Je bent dus vrij om je eigen behandelaar te kiezen, echter ben je wel gebonden aan budgetten en tarieven. Houdt er tevens rekening mee dat niet alle psychologische zorg vergoed wordt, bijvoorbeeld relatieproblematiek, werkgerelateerde problematiek en bepaalde diagnoses zoals aanpassingsstoornissen, vallen buiten de vergoede zorg. Een GZ-psycholoog, wat inhoudt dat je bent ingeschreven in het BIG-register, betekent ook niet automatisch dat je recht op vergoedingen. Wanneer behandelaren contracten hebben met zorgverzekeraars, dan bestaat er recht op vergoeding. Veel behandelaren kiezen hier echter steeds minder voor, omdat gecontracteerde zorg bieden, veel beperkingen oplevert. Zo krijg je te maken met een maximum aantal behandelingen, omzetplafonds en dien je alles te registreren en aan te leveren, de verzekeraar krijgt dus inzicht in het dossier.

Wanneer je een restitutiepolis hebt, en geen natura-polis, dan heb je recht op 100% vergoeding van zorg. Let wel, dit zijn dure zorgpolissen. Binnen een natura-polis kun je ervoor kiezen dat je zelf de nota indient bij de verzekeraar, of dat de behandelaar dit rechtstreeks declareert bij de zorgverzekeraar.

Mijn praktijk biedt naast onvergoede zorg tevens vergoede zorg. Ik heb geen contracten met zorgverzekeraars en hoef me dus ook niet te houden aan regels van de verzekeraar en krijg niet te maken met de omzetplafonds. In 2017 worden de omzetplafonds sneller bereikt, wat inhoudt dat praktijken met contracten wellicht al vanaf de zomer geen vergoede zorg meer kunnen bieden. Je gaat dan zelf betalen voor je behandelingen. Binnen mijn praktijk heb je recht op vergoeding vanuit je basis- of aanvullende verzekering, enkel je eigen risico wordt aangesproken.

Er zijn dus een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden bij het kiezen van behandelaren, maar ook bij het kiezen van een zorgverzekeraar.

In 2017 zijn er praktijken die te maken hebben met zorgplafonds, grote verzeraars als CZ, Zilveren Kruis en Menzis hanteren bijvoorbeeld plafonds met ingrijpende consequenties, niet alleen voor GGZ maar ook fysiotherapie. Tot 31 december kun je nog switchen van zorgverzekeraar en een nieuwe polis afsluiten, kijk voor de voorwaarden op http://www.polisvoorwaardenonline.nl/.

Zorg dat je je niet laat meeslepen in de “gekte” van de zorg, maak bewuste keuzes bij het kiezen van een behandelaar, maar zorg dat je ook een polis afsluit die bij jouw behoeften past. Mocht je hier nou nog vragen over hebben, dan kun je altijd contact met me opnemen en kijken we samen of jij recht hebt op vergoedingen.

Liefs,

Michelle

Share this post

Scroll to Top