Screen Shot 2019-10-05 at 8.41.56 PM
Michelle

Michelle

Just another Manic Monday, oh wait.. Blue Monday

Maandag 20 januari 2020. Officieel Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Vandaag zijn we allemaal weemoedig, neerslachtig, chagrijnig en niet vooruit te branden. Volgens de wijsheden van psycholoog Arnall zijn al onze goede voornemens mislukt, zijn vakanties pas over enkele maanden en is het weer nog steeds guur en donker. Kortom, de formule voor een depressie.

Meestal starten we een nieuw jaar vol goede moed en energie. We hebben goede voornemens, zijn nog nagenietend van de feestdagen en we zien de dagen al een klein beetje langer worden. Echter, alles blijkt minder waar in die derde week van januari. En dan met name op deze Depri-Maandag. Dry January, of een ander voornemen is mislukt. We missen nu die gezelligheid van de feestdagen. En die dagen, die lijken nog steeds (al dan niet meer) donkerder en regenachtiger. Onze bankrekeningen blijken na de feestdagen ook geplunderd, en een vakantie zit er op korte termijn niet in. Zoals in de intro al aangegeven heeft een Britse psycholoog hier lang geleden al een formule voor uitgeschreven, maar ik ben niet zo wiskundig aangelegd en vindt het bovenal eigenlijk niet interessant.

Want waarom toegeven aan wederom (in mijn ogen) een hype? Ja, het is statistisch zo gebleken dat we in januari somberder zijn, wat meer last hebben van een winterdip, maar laten we er vooral geen commerciele dag van maken. Want los van deze maandag, zijn er mensen die zich elke dag zo voelen. Waarvoor de wereld een grote, grijze, donkere wolk is. Men heeft last van een depressie, iets waar ze dagelijks tegen vechten, en niet specifiek een dag in het jaar.  Gemiddeld 1 op de 5 mensen krijgt in zijn leven hiermee te kampen (Trimbos), dus we kunnen beter wat meer awareness hiervoor vragen. En dat doet WijZijnMind door op deze Blue Monday een speciaal hardloop event te organiseren!

Ook al is het inderdaad zo dat we deze tijd van het (nog zo recent gestarte) jaar het meeste last hebben van neerslachtigheid, vermoeidheid en somberheid, probeer hier niet aan toe te geven. We weten allemaal dat goede voornemens weinig kans van slagen hebben. Dus laat je hier niet door uit het veld slaan. In plaats van (extreme) doelen voor jezelf te stellen aan het begin van het jaar, probeer eens stil te staan. Achterom te kijken wat je allemaal hebt bereikt het afgelopen jaar. Balans is key, dus in plaats van keihard door te gaan hollen (ja, we blijven Millenials), kunnen we ook eens gewoon onszelf zijn.

Dus nee, we gaan niet vier keer naar de gym, maar proberen eens wat meer te wandelen. Die promotie die dit jaar gehaald MOET worden, let it go, focus op je collega’s en je huidige werktaken, is veel plezieriger. Het perfecte sociale leven, niet doen, te vermoeiend. Besteedt liever aandacht aan je echte dierbaren, en plan wat bankavonden met jezelf en Netflix, wordt je zelf ook een gezelligere vriend(in) van. Luister ook naar de signalen die je lichaam je geeft, neem wat meer rust en streef niet alsmaar meer, meer, meer. Je mag best toegeven aan die neerslachtigheid, wellicht heb je wel wat extra vitamine D nog of een massage of Spa dag. Jezelf verwennen mag best deze tijd van het jaar.

Zoals elke andere maandag, zal ook deze dag voorbij gaan. Maar misschien wel vrolijker dan zoals deze dag feitelijk bekend staat. Als je nu, terwijl je dit leest, nou eens een glimlach op je gezicht tovert, wedden dat je je meteen beter voelt. Wellicht schiet er wel een beeld van een fantastische (vakantie)plek nu op je netvlies, of die ene persoon waar jij vlinders van krijgt. 

Is het voor jou nou de afgelopen periode een en al neerslachtigheid, somberheid en lijkt de wereld een grote grijze plek. Neem dan contact met me op en dan kijken we samen hoe we hieruit kunnen komen!

 

 

Share this post

Scroll to Top