M2
Michelle

Michelle

Loslaten van de drukte en in contact komen met jezelf

[fusion_text]Wat kenmerkend is voor onze samenleving, is dat we continue bezig zijn met het stellen van doelstellingen en het bereiken hiervan. Opzich is hier niks mis mee, alleen slaan we er een beetje in door. Zo zijn we altijd aan het werk, in de breedste zin van het woord: werken als in arbeid, werken aan onszelf, werken aan ons sociale leven en werken aan ons geluk. Het is dan ook niet gek dat stress veelvuldig de kop opsteekt! En bij langdurige, aanhoudende stress horen klachten. Op de lange termijn kunnen deze klachten zich weer ontwikkelen tot daadwerkelijke stoornissen. Het wordt tijd dat men eens leert STOP te zeggen, te leren ontspannen, bezinnen en inzicht verkrijgt.

Alweer enige jaren geleden vond ik het zelf ook tijd om eens wat aan die zelfbezinning te doen. Ik was net afgestudeerd, had een hectische baan en had alweer allerlei doelen voor mezelf gesteld, want ja in mijn ogen werd ik al oud en ik had nog niet eens de helft van mijn to-do list van het leven voltooid! Mindfulness was voor mij als psycholoog niet vreemd, ik had het alleen nog nooit zelf ondervonden. Daarom besloot ik een 8-weekse cursus te volgen, en hier pluk ik nog steeds de vruchten van! Tuurlijk is het zo dat je na deze cursus niet ineens Boeddha bent, het mooie aan Mindfulness is dat dit ook niet hoeft. Iedereen komt tot andere inzichten na een cursus en zoals de Boeddha het ook zo mooi stelt: “Zie voor jezelf wat waar is, en laat dit je leiden”. Door veelvuldige beoefening en stilstaan bij de verkregen inzichten, behoudt je wel de rust en zul je minder stress of ongemakken ervaren. Het draait om bewustwording en stilstaan in het ‘hier en nu’. Dat is voor veel mensen lastig, die hebben zoals ik eerder al beschreef doelen voor de toekomst, of leven in verdriet of geluk uit het verleden.

Juist in deze eeuw is social media en stress alom aanwezig en worden we telkens met allerlei prikkels en uitdagingen geconfronteerd. In mijn eigen omgeving, evenals bij mezelf merk ik ook wat sites als instagram, facebook en allerlei andere apps met je doen. Ook ik raak af en toe in de ban van mijn laptop/ telefoon. Dit gebeurt vaak op een positieve manier. Maar ook zie ik wat voor verdriet het teweeg kan brengen, zoals in de vorm van provocerende websites en cyberpesten. Of je raakt geobsedeerd en bent alleen maar bezig met het checken van je telefoon.

Naast dus de continue ongemakken die we voelen voortkomend uit stress en druk, worden we ook geteisterd door sociale ongemakken. Daarom vind ik het dan ook weer eens tijd dat men een moment van rust inplant, een simpel moment van alleen ademhalen en bezinnen. Focussen op het hier en nu en ‘gewoon zijn’ in het moment. Er zijn diverse websites en trainers door heel Nederland te vinden die zich specialiseren in mindfulness en medidatie, zoals bijvoorbeeld Hende Bauer van het Mindfulness Centrum Den Haag en Rob Brandsma van het Centrum voor Mindfulness Amsterdam. Ook zal ik zelf in de nabije toekomst een Mindfulness training aanbieden, wil je hierover meer informatie bezoek dan eens mijn website www.michellecoenen.nl .

Voor nu wil ik afsluiten met een minuut van ademruimte. Ga gemakkelijk zitten, sluit je ogen, leg je hand op je buik en adem enkel in en uit, in en uit en laat al je gedachten, gevoelens en gedragingen voor wat ze zijn. Adem enkel in en uit, in en uit.

 

Hopelijk heb je een klein voorproefje van bezinning gehad, geniet van de rest van je dag en vergeet niet om tijd vrij te maken voor jezelf!

 

Liefs,

Michelle[/fusion_text][fullwidth background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”0″ padding_bottom=”30″ padding_left=”0″ padding_right=”0″ hundred_percent=”no” equal_height_columns=”yes” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][/fullwidth]

Share this post

Scroll to Top