Bestand 23-01-17 11 17 27
Michelle

Michelle

Personal: reflectie op de workshop en excursie van het SPS-NIP!

[fusion_text]Vrijdag 20 januari was het zo ver, er kwamen 12 studenten, psychologen en leden van de commissies van het SPS-NIP naar mijn praktijk voor een excursie en een workshop. De voorzitter van de Landelijke Excursie Commissie van het SPS-NIP (website klik hier), Marlijn, had me benaderd na mijn lezing die ik in oktober heb gegeven op de Toekomst Perspectief avond (lees deze blog).

De bedoeling was dat ik een rondleiding gaf door mijn praktijk en meer zou vertellen over mijn werkzaamheden als vrijgevestigde psycholoog. De deelnemers vonden het verhaal inspirerend en het gaf ze hoop voor de toekomst. Ik ben namelijk, zoals al vaker herhaald, geen BIG geregistreerd psycholoog. En daarnaast heb ik andere keuzes gemaakt. Ondanks dat ik in het klinische werkveld actief ben, focus ik me ook veel op alternatieve behandelmethoden zoals psychodrama, mindfulness en positieve psychologie. Ik heb ook veel vertelt over mijn persoonlijke ervaringen en tips gegeven.

Persoonlijk vond ik het heel leuk om te zien dat het een diverse groep aan deelnemers was. Er waren (eerstejaars)studenten, master-studenten, maar ook zelfstandigen en al psychologen uit andere vakgebieden. Het enthousiasme was aanstekelijk. Wat me wel weer opviel, is dat er op de universiteit en binnen het werkveld zo veel nadruk wordt gelegd op die BIG registratie, en dat er zo veel druk wordt gelegd op psychologen om bij te scholen en ervaring op te doen. Er zaten 20 januari weer een heleboel mensen die zich blind staarden op de befaamde GZ-titel. Hopelijk heb ik ze weten te overtuigen om ook hun blik elders op te werpen ;-)

Daarnaast vind ik het jammer te horen dat psychologen zo onderdrukt worden. Er moet worden voldaan aan allerlei (opleidings-)eisen, voorwaarden en werkervaring, voordat men serieus wordt genomen. Hoe moet iemand aan ervaring komen als hij/ zij continue voor een bepaalde stage- of werkplek wordt geweigerd?

Naast mijn persoonlijke visie op het werkveld, heb ik ook een workshop gegeven in psychodrama. Ik ben hier persoonlijk mee in aanraking gekomen via een collega, zij heeft haar eigen opleidingsinstituut in Psychodrama en gaf hierin workshops. Door haar raakte ik geïnspireerd, en ben me er zelf in gaan verdiepen.

Psychodrama is een interactieve behandelmethode waar door middel van bijvoorbeeld rollenspellen bepaalde gedragspatronen zichtbaar worden en waarbij men kan leren wisselen van ‘rol’. De deelnemers hebben zich goed staande weten te houden tijdens de workshop en actief meegedaan en geleerd van de Toverwinkel!

Zelf ben ik elke dag bezig met persoonlijke ontwikkeling en leer ik tevens elke dag nieuwe dingen bij. Door inspirerende collega’s of middels ervaringen met clienten. Maar daarnaast richt ik mijn aandacht ook op behandelmethoden waar ik direct effect van zie. Psychodrama is zo’n behandelmethode en ik hoop me hier dan nog verder in te verdiepen komend jaar.

Ben je enthousiast geworden? De Landelijke Excursie Commissie organiseert waarschijnlijk volgend academisch jaar nog een workshop en excursie naar mijn praktijk en je bent van harte welkom. De commissie organiseert maandelijks diverse inspirerende excursies, bekijk hiervoor de Facebookpagina en meld je aan.

Ik vond het erg leuk om door Marlijn en haar commissie benaderd te worden en deed het met veel plezier.

Wil je meer weten over psychodrama of loop je zelf vast en wil je middels een interactieve, creatieve methode direct aan de slag met je problemen, meld je dan aan voor een sessie psychodrama via psycholoog@michellecoenen.nl

Liefs,

Michelle[/fusion_text][fullwidth background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”0″ padding_bottom=”30″ padding_left=”0″ padding_right=”0″ hundred_percent=”no” equal_height_columns=”yes” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][/fullwidth]

Share this post

Scroll to Top