Michelle

Michelle

Relatietherapeut: “The Secret Affair”

 

“Ik wil je heel graag zien. Wat ben je nu aan het doen?” Mrs. Smith leest het berichtje met een verhoogde hartslag en denkt snel na over haar mogelijkheden. “Ik ben aan het eten, maar ben zo klaar, waar wil je afspreken?” En zo, binnen enkele minuten, is haar geheime date gepland. Ze drinkt snel haar laatste slokje wijn en geeft haar man een vluchtige kus. “Schat, ik ga even met mijn vriendinnen de stad in, zie je morgenvroeg”. En weg is ze.

Een dag uit het leven van mijn praktijk. Ditmaal de relatieproblematiek. Uit de feiten en cijfers blijkt dat 70% van de Nederlanders met een relatie te maken heeft met problemen binnen hun relatie. Ongeveer 22% van de Nederlanders gaat vreemd en de kans dat je tijdens je relatie te maken krijgt met vreemdgaan ligt tussen de 40 en 76 %. Hmm, klinkt niet heel positief, zeker als je weet dat ongeveer 90% vreemdgaan afkeurt. Maar, gelukkig zijn daar de relatietherapeuten! Want naast ontrouw, zijn er tal van andere problemen die er binnen een relatie kunnen voorkomen en voor wrijving kunnen zorgen. En als je dan eenmaal de stap naar een therapeut hebt gezet, had je dit liever al veel eerder gedaan.

Relatietherapie is een bewezen effectieve behandelmethode en onderzoek heeft uitgewezen dat stellen hun relatie hoger waarderen na het volgen van relatietherapie. Ondanks dat ik zelf geen ‘gecertificeerde’ relatietherapeut ben, heb ik wel ervaring met de behandelvormen EFT (Emotional Focused Therapy), Schematherapie en cognitieve gedragstherapie. Binnen mijn eigen praktijk behandel ik dan ook  stellen, maar vaak komt men eerst individueel binnen en in de meeste gevallen wordt na een aantal gesprekken de partner er dan bij uitgenodigd. In enkele gevallen blijft een individu zelf, om te praten over het vreemdgaan of de affaire en dienen de gesprekken als uitlaatklep en kan ik hulp bieden bij het maken van een (eventuele) keuze.

Hierboven schetste ik al de situatie van een behandeld stel. Mr. & Mrs. Smith zijn twee succesvolle personen van rond de 30. In eerste instantie zag ik enkel Mrs. Smith, vanwege somberheidsklachten en ze wilde graag praten over de problemen binnen haar relatie. Ze vertelde veel over haar vaste relatie van enkele jaren, hoe ze elkaar hebben ontmoet, wat ze allemaal hebben meegemaakt, maar ook, waar ze volgens haar de laatste tijd tegenaan liepen. Zoals elke relatie, is ook deze relatie niet perfect. Een relatie vergt hard werken, je hebt te maken met twee individuen, die beiden hun eigen leven hebben, maar er ook samen een succes van willen maken. Bij de Smiths’ bleek volgens Mrs. alle problemen bij Mr. te liggen. Zij liep al jaren tegen hetzelfde probleem aan en Mr. wilde hier maar niet in veranderen. In mijn optiek is er bij wrijving binnen een relatie altijd sprake van twee personen waar iets kan verbeteren, dus ging ik doorvragen bij Mrs. zelf. En zo kwam ik er dan ook achter dat Mrs. al enige tijd een geheime affaire had.

Relatietherapie kan op verschillende manieren worden ingezet, cognitief gedragstherapeutisch kan er op het gedrag van beide personen worden ingegaan. Om te laten inzien wat bepaald gedrag teweeg brengt bij de ander. Ook kan er middels oplossingsgerichte technieken toegewerkt worden naar een (snelle) concrete en effectvolle aanpak en oplossing. De psychoanalytische weg kan ook worden ingeslagen, maar is een meer uitgebreide, diepgaande therapie gericht op persoonlijke problemen.

Bij het huidige stel heb ik in eerste instantie voorgesteld Mr. Smith in beeld te brengen. Bij binnenkomst een charmante, aantrekkelijke man waarbij je je de aangekaarte problemen van Mrs. niet kunt voorstellen. Zoals bij veel ontrouw is er echter sprake van een gemis, een bepaalde behoefte die een buitenstaander, in dit geval 007, wel kon voldoen. Mr. is in dit geval nog niet op de hoogte van 007 en de behandeling richt zich eerst op het gedrag van zowel Mrs. en Mr., wat zij beiden kunnen veranderen om de relatie te verbeteren. Mijn hoop is uiteindelijk wel dat Mrs. eerlijk zal zijn en zal aangeven dat 007 in beeld is.

Zou Mrs. ondertussen 007 blijven zien? Omdat de behandeling zich momenteel focust op het stel, weet ik niet hoe het met haar verloopt. Zouden de gevoelens van Mrs. alleen nog maar sterker worden voor 007?  Of zou ze uiteindelijk kiezen voor haar relatie?

 

Mocht je nou zelf met met relatieproblemen te maken hebben, of eens vrijuit over jouw 007 willen praten, neem dan (vrijblijvend) contact met mij op of stuur me een mailtje.

Liefs,

Michelle

Disclaimer: de namen en inhoud van Mr. & Mrs. Smith zijn aangepast

Share this post

Scroll to Top