zelfbeeld
Michelle

Michelle

Who’s that beautiful person in the mirror? Oh hey, it’s me!

[fusion_text]Zelfbeeld, een begrip wat veelvuldig voorbij komt. Zowel bij mezelf en in mijn sociale omgeving, als in mijn praktijk. Maar wat is nou precies een ‘gezond zelfbeeld’. Zelfbeeld staat voor het beeld wat je hebt over jezelf. Als je een positief zelfbeeld hebt, voel je je gelukkig met jezelf en met je gevoel over jezelf, bijvoorbeeld “ik mag er zijn”. Maar je kunt ook een negatief of laag zelfbeeld hebben. Dat zorgt voor negatieve gevoelens of klachten. Je zelfbeeld beïnvloedt niet alleen je gevoel, maar ook je gedrag en je mogelijkheden. Het vormt zich door de jaren heen en kan ook verschuiven met de tijd. Opvoeding, sociale contacten en verwachtingen, ze hebben allemaal invloed op je zelfbeeld.

Een negatief of laag zelfbeeld komt met name voort uit het streven naar perfectie, het willen voldoen aan bepaalde verwachtingen of het leven in een bepaalde rol die totaal niet bij je past. Een zelfbeeld veranderen is niet de eerste stap, maar accepteren wie je bent en dus al afstand nemen van het ‘moeten’ kan al voor verlichting zorgen. In de huidige maatschappij is het echter lastig te accepteren om je eigen ik te zijn. Om je heen worden schoonheidsidealen aangeprezen, wordt je haast gedwongen een bepaald streefgewicht na te streven en is het al helemaal belangrijk om te presteren. Niet alleen je gewicht, maar ook hoe je invulling geeft aan je sociale leven en bepaalde keuzes maakt op werkgebied. Doordat je continue geconfronteerd wordt met rolmodellen in de (sociale) media is het niet gek dat je aan jezelf begint te twijfelen. Maar ook verwachtingen zijn killing voor je zelfbeeld. Het willen vervullen en voldoen aan verwachtingen kost veel energie en levert uiteindelijk stress op. Wederom ga je twijfelen aan jezelf, zeker als je merkt dat je niet aan bepaalde verwachtingen kan voldoen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over je sociale contacten. Vrienden of familie die (overal en altijd) een mening over hebben. Of je kijkt op tegen een bepaald persoon uit je omgeving. Beiden kunnen ervoor zorgen dat je zelfbeeld een klap krijgt.

Maar what to do? Het hebben van een gezond en positief zelfbeeld hangt veel samen met zelfvertrouwen. Het is belangrijk dat je jezelf leert accepteren om wie je bent. Je bent een goed en uniek persoon, met al jouw kwaliteiten en minder sterke punten. Niemand is perfect. Kijk eens wat minder naar anderen, maar kijk eens beter naar jezelf. Wie is die prachtige vrouw of man in de spiegel. Complimenteer jezelf, verwen jezelf bij behaalde doelstellingen of successen. Maar kijk ook naar wat je al bereikt hebt, dingen waar je trots op mag zijn. En wees niet te hard voor jezelf, jij hoeft geen topmodel te zijn met een killer body. Je hoeft niet naar elk feestje te gaan en altijd vrolijk te zijn. Geef jezelf ook niet continue de schuld als iets niet lukt. Relativeer en controleer af en toe ook je gedachten. Het is goed dat jij, jij bent. Want dat maakt jou mooi. En zodra jij daarin gaat geloven, zal je zelfbeeld floreren. Als je het lastig vindt dat het continue vanuit jezelf moet komen, vraag dan eens aan anderen hoe ze jou zien, en als je dan een compliment krijgt, omarm dit dan. En vergeet niet om ook anderen te complimenteren. Maar bovenal, heb geduld met jezelf.

Heb vertrouwen in jezelf, accepteer jezelf en je gevoel zal vanzelf volgen. Mocht je hier toch moeite mee hebben, schroom dan niet om hulp te vragen bij een psycholoog of coach. Binnen mijn eigen praktijk help ik mensen om tot een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen te komen, mocht je hier interesse in hebben of vragen over hebben, stuur me dan een mail: psycholoog@michellecoenen.nl

Voor nu: Lach naar die stralende persoon in de spiegel!

Liefs,
Michelle

Share this post

Scroll to Top